Adil Çelik Kısa Biyografi

Adil ÇELİK’’ Türk heykel sanatçısı, Bilim insanı,robot teknolojileri uzmanı,müze ve teknoloji tasarımcısıdır.1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Adil Çelik Sanat ve Bilim Merkezi kurucusudur.30 yıl’ı aşkın bir süredir insansı robot teknolojileri ve gerçekçi hiperrealist heykeller üzerine çalışmalar yapmış ve yapmaktadır. Ankara’da başlayan eğitim hayatını birçok farklı kentlerde sürdürmek zorunda kalmıştır. Daha henüz 14 yaşlarında hayranı olduğu ünlü karikatürist merhum Oğuz ARAL ile tanışmıştır. Aral’ın doğrultusunda çalışmalar yapmıştır. Gırgır ve Hey gibi dönemin popüler dergilere karikatür ve resimlerini göndermiş birçoğu da yayımlanmıştır.20li yaşlarında bir süre futbol oynamış ama tercihini sanat ve bilimsel çalışmalardan yana kullanmıştır. 1980’lerin başında resim ve karikatüre olan tutkusu zamanla heykellere ve robotlara yönelmiştir. Mekanik ve Robotlar üzerine araştırmalar yaparken özellikle de’ dönemine göre yapmış olduğu çalışmalardan dolayı El-Cezeri’ ile Leonardo da Vinci’den etkilenmiştir. 1986-87 yıllarında Dünyada yapılmış tüm Robotları incelemiş ve araştırmıştır. Mekanik Elektronik sistemler üzerinde de eğitim almıştır. Uzun yıllar önce TÜRKİYE’Yİ bir Dünya markası yapmak adına ABD ve Avrupa kariyerini de çöpe atmıştır! Walt Disney’de bir süre çalışmış ancak insansı robotlara olan ilgisi sebebiyle kendi olanaklarıyla araştırma geliştirme( Ar-ge ) Kompleks düzenini kurmuştur. Dünyada gelişmiş tüm müzeleri incelemiş ve gelişmişliğine, ekonomilerine, eğitimlerine katkısı ve Sosyolojik müspet boyutu gibi farklı araştırmalar yapmıştır.

İnsansı robotlar (Humanoid robots) başta olmak üzere, Dünya çapında birçok alanda projeler yapmış ve yapmaktadır.1991 yılında Dünyada ilk olan, M.K.ATATÜRK’ ün insansı robotunu yapmıştır. Dünya çapında 100’e yakın farklı alanda Projeler tasarlamış ancak Vizyonsuzluk, öngörüsüzlükten, Liyakatten uzak bir takım resmi kurum kuruluş yüzünden sadece küçük bir kısmını’’Türkiye’de uygulama imkânı bulabilmiştir! İnsansı robotlar yapay zekâ çalışmalarını mevcut olanaklar ile yapmaya çalışmıştır. Nedeni  Dünya’da henüz o dönem insansı (Humanoid) robotlar ile ilgili bir haber neredeyse yoktu.Türkiye de kalmanın faturası ağırdı. Her şeye rağmen hiçbir devlet teşviki ve desteği olmadan (Ar- ge ) çalışmalarına devam etmiştir. Adil ÇELİK 1990-92 yılında Dünyada ilk insansı olacak insansı Realistik robot çalışmalarına başladı.1992 yılında ATATÜRK İnsansı robotunu tasarladı. Dünya’da ilk insansı (humanoid) robotu için çalışmalarına başlamış oldu. Aslında Dünya’da gerçeğe yakın insansı robot için bir milattı ama’’Adil Çelik’in olması gereken devlet desteği ve reklam medya gücü yoktu! O tarihlerde yapılan araştırmalar da, Dünya medyası dâhil gazete dergi araştırmalarında Adil Çelik ten daha önce insansı ROBOT (humanoid) olmadığı tescillenmişti. Çelik’ ilk yapay zekâ çalışmalarına o tarihlerde başladı.

Mekanik robot teknolojilerini diğer sanatsal çalışmaları ile birleştirmek istiyordu. Öncelikle, Sanat ve bilimi bir arada kullanarak birleştirip yaptığı farklı projelerinden ötürü birçok Ülkede önemli unvanlara övgülere laik görülmüştür.  Başta Avrupa olmak üzere, övgülere ve ödüllere laik görülmüştür. Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın android robot çalışmasını 2014 yılında yapmıştır.4 AC sistemi android robot çalışmasıdır.1998 yılında uyguladığı formatta 4 AC teknoloji ile yapmıştır. Benzer android robotlardan örneğin Karadeniz’in uzun gölün tanıtımına katkı sağlamak adına’ Kemençe çalan robot çalışması da aynı 4 AC çalışması formatında yapılmıştır. Çok daha ilerisi çalışmalar yani’’ 1.AC sistemini talep edecek kurum ve kuruluş olmaması sebebiyle mevcut şartlar ve taleplere göre çalışmalar yurt dışı çalışmaları için yapılmaktadır.Örneğin The Beatles gibi çalışmalar ve Maalesef! Bura da gizlilik derecesi olması sebebiyle bilgilendiremediğimiz projeler. Birçok insan Adil Çelik çalışmalarını doğal olarak ABD’li Boston Dynamics robotları ile mukayese etmiştir. Adil Çelik onlardan (Boston dan)13 yıl önce kendi olanakları ile insansı robot yaptığı halde hiçbir kurum ve kuruluş destek olmadığı gibi köstek olumuştur. Elbette devlet desteği almaksızın birçok olanaktan yoksun olmak kısıtlı şartlarda ve olanaklar dâhilinde olmuştur. Adil Çelik sanat bilim merkezinin olanakları bellidir. ABD ve Japon meslektaşlarının imkân ve olanakların %1’lik kısmına dahi sahip olmamıştır. Zaten yıllardır Türkiye de yapmak istediklerinin çok küçük bir kısmını hayat geçirebilmek adına her şeye rağmen mucize yaratmaya devam ediliyor. Neşet ERTAŞ 4-AC robotu o sistem ile yapılmıştı. Bunlar olması gereken 1 AC çalışmasını uygulayabilecek şartların oluşmamasıdır. Bilim insanı da sanatçısı da Ülkenin gelişimine yön veren insanlardır. Dünyada söz sahibi olacak onlarla yarışacak Kompleks üreten binlerce gencimize istihdam sağlanması bir şekilde desteklenmemiştir! Konsensüs ortamlarının oluşmaması Ülke adına düşündürücüdür! Türkiye adına  bilimsel teknolojik ve sanatsal çalışmaların geliştirilmesi ve devlet desteği olmadan çalışmalarına devam ediyor. Örneğin Boston Dynamics, firmasına gelecek olursak’’ bu işe önce 1992 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde test deney çalışmaları yapan Devlet destekli Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyeleri tarafında desteklenmiş akabinde enstitüden bağımsız olarak daha sonrada kurulan bir mühendislik firmasıdır. Yapay zekâ ve robotik tasarım şirketi olarak çalışmalarına devam etmişler. Massachusetts’te bulunan Boston Dynamics, Daha sonrada Hisselerinin bir kısmını 2020 tarihinde Hyundai Motor Company’e satmıştır. Başlangıçta yola çıkarken

ABD Ordusu için tasarlanan ama olanakların fazla olması sebebiyle daha gelişmişler. Araştırma Projeleri gerçekçi insan Simülasyon yazılımı tarafından finanse edilen dörtlü bir robot köpeğin gelişimi adına olmuştur. Büyük bir hissesini ciddi rakamlara satmış olmasına rağmen çalışmalarına devam etmektedirler. Bir tarafta ABD devlet desteği ile dünyada söz sahibi olabilmek, diğer tarafta Adil çelik’in Ülkesi adına yurt dışı projelerini uygulamayıp yıllarca bekletilmek! Adil Çelik 30 yıldır! İlgisizlik ve liyakat sorunu ile uğraşmak zorunda kalmıştır.

Bu Ülkeye lazımsın diyen Başbakanından Bakanına, Valisinden Belediye başkanlarına kadar hiç birisini kırmadı! Ama devlette devamlılığın her zaman esas olmadığını da zaman içinde kendisi bizzat yaşayarak görmüştür! Ayrıca özelliklede yerel idarelerin büyük bir kısmının Liyakatten maalesef uzak olması Ülkemizin gelişmesi adına düşündürücü olduğunu dile getirmiştir.

Çocuklarımızın gençlerimizin, geleceği adına Anaokulundan, Üniversitelere reform niteliğinde eğitim projeleri ve eğitim Müzeleri tasarlamıştır. Sosyal sorumluluk projelerini önemsemiştir Katıldığı konferanslarda genelde sosyal sorumluluk projelerini aktarmıştır.Türkiye’de ilk deprem cihazını 1997 yılında yaptığı sosyal sorumluluk projesi olarak K. Rasathanesine teslim etmiştir. 2021 Yılında büyük eksikliğini hissettiği AHLAK müzesi projesini yıl sonunda projelendirmeyi hedefliyor.

Dünyada ses getirecek Türkiye’yi Dünya’ya daha iyi tanıtacak projeleri tasarladı. En önemli projeleri Türk tarihinin önemli bölümlerini önemli bir tarihi canlandırma projesiydi. Enteresan olan uygulamak istediğini yapamamış istenileni yapmak zorunda kalmış olmasıdır. Öncelikle onlarca deneylerden sonra bitirdiği ilk Android robot çalışması olan (Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışını canlandıran robotlar projesiydi. Büyük gizlilik içinde 5 yıl bekledi. Amaç ATATÜRK ve Silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışını Dünya çapında bir projeyle anlatmak ve Ülkesinin kurtuluşunu anlatan Samsundan Ankara ya kadar olan süreci anlatan projesi için 24 yıldan fazla uğraş vermesine rağmen bir şekil de uygulatılmadı! Askeri stratejik noktalar için 34 tane proje tasarlamıştır. 2014 yılında iç işleri bakanlığına iletilmiştir. Arge çalışmaları her şeye rağmen devam etmektedir.2000 yılında eğer bu Ülkeye Oskar gerekliyse getiririm dediğinde gülünmüştür. Öz güvenin ve Liyakatin ne kadar önemli olduğunu o zaman daha iyi anlamıştır.

Yıllarca Bilimsel Teknolojik sanatsal, Modern kent müzeleri ve birçok farklı bilimsel ve sanatsal müzeler üzerine ar-ge çalışmalarını TÜRKİYE adına tasarlayarak Dünyada Prestijli bir yere gelmek adına projelerdi. Konferans verdiği okullarda genelde çocuklar ve gençlerin geleceği ışık tutacak projelerini aktarmıştır. Kazandıklarını Ar-ge çalışmalarına projelerini harcamaya devam etmektedir. Dünya Müzeleri ile Robot teknolojilerini sanatsal çalışmalar ile birleştirmiştir. Bilim ve sanatı farklı projeler ile kırsaldaki insanlarımız adına sosyal sorumluluk projeleri tasarlamıştır. Bu tür projelerin her kesimdeki etkileri Sosyolojik boyutunu Ekonomik boyutunu araştırmıştır. Her şeye rağmen yola Ülkemizde ve gençlerimizin geleceği adına her şeye rağmen devam edeceğiz saygılarımızla…

KISACA REFERANSLARI VE MÜZELERİ

  1. ATATÜRK ROBOT ÇALIŞMASI (1992)
  2. SAMSUN BANDIRMA GEMİSİ.(2002)
  3. AMASYA ŞEHZADELER MÜZESİ (2007)
  4. AMASYA SARAY DÜZÜKIŞLASI (2006)
  5. AMASYA SABUNCU OĞLU ŞERAFETTİN MEKARTRONİK (2010)
  6. SAMSUN TÜTÜN İSKELESİ KURTULULUŞ YOLU HEYKELLERİ (2007)
  7. AMAZON KADINLARI HEYKELLERİ (2011)
  8. HATAY DEVLETİ MÜZESİ (2010)
  9. HATAY DÖRT YOL MÜZESİ (2011)
  10. SİVAS ARKEOLOJİ MÜZESİ (2008)
  11. SİVAS ŞARKIŞLA AŞIK VEYSEL MÜZE EVİ  (2013)
  12. SİVAS AŞIK VEYSEL MÜZESİ  (2017)
  13. KUVA-Yİ MİLLİYE MÜZESİ SAMSUN
  14. URFA İ.TATLISE MÜZESİ (2010)
  15. SAMSUN KENT MÜZESİ  (2013)
  16. NUSRET MAYIN GEMİSİ (2010)
  17. ARTVİN YUSUFELİ ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI  (2011)
  18. KÜLTÜR BAKANLIĞI ÖZEL ÇALIŞMALAR
  19. NEŞET ERTAŞ ANDROİD ROBOTU (2014)
  20. KEMENÇE ROBOTU TRABZON UZUN GÖL D.ALİ İNAN MÜZESİ 2019
  21. KİLİS SABUNHANE MÜZESİ
  22. GAZİ ANTEP SAVAŞ MÜZESİ.
  23. TARIM BAKANLIĞINA TASARLANAN 2014 PROJESİ.
  24. İLGİLİ KURUM TARAFINDAN AÇIKLANMASI İSTENMEYEN ROIBOT PROJELERİ.
  25. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ADINA HAZIRLANMIŞ 16 PROJE.2002
  26. KÜLTÜR BAKANLIĞI ADINA PROJELENDİRİLMİŞ 1.MECLİS PROJESİ.2005
  27. ÇORUM 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ MÜZESİ 2018
  28. HAVZA ATATÜRK EVİ MÜZESİ 2002
  29. BAFRA TÜTÜN MÜZESİ 2006
  30. 1919 ANDROİD PROJESİ DÜNYA DA İLK VE TEK (1996) UYGULATILMADI!
  31. 1071-2023 PROJESİ BAKANLIK ONAYLADI AMA (1998) UYGULATILMADI
  32. 1.MECLİS KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ. PROJE ONAYLANDI.(2001) UYGULATILMADI
  33. TAKSİM TEMENNİ ANITI.3 YILLIK ÇALIŞMA SONRASI PROJELENDİRİLDİ HER ŞEYE RAĞMEN UYGULANAMADI!
  34. EĞİTİM ENTEGRE MÜZE PROJELERİ.2003 İPTAL EDİLDİ.
  35. K.BAKANLIĞI KABUL GÖRDÜ AMA ŞARTLAR YERİNE GETİRELMEDİ. BİLİM TEKNOLOJİ UZAY MÜZESİ 2002 Bİ ÇOK TESCİLLİ MÜZE PROJELERİMİZ SEÇİM MEYDANLARINDA VAAT OLARAK TOPLUM İLE PAYLŞILDI.